Alerjik rinit… sebebi…tedavisi


Bilindiği gibi alerji vücuda giren ya da temas eden bir maddeye karşı vücudun kendine zarar verecek derecede reaksiyon göstermesidir. Bu reksiyonlar normal düzeyinde olursa vücudu korumak içindir. Ancak alerjik kişilerde reaksiyonlar zararlı olacak derecede fazladır. Burun bu tür alerjik reaksiyonlardan en fazla etkilenen organlardandır .

Alerjinin genetik bir yatkınlığı vardır ve her yaşta başlayabilir. Allerjenin vücuda girmesinden 2-3 dakika sonra histamin adı verilen maddeler salgılanır. 15 dakika içinde maksimum seviyeye ulaşır. Alerji her zaman olabileceği gibi sadece belli mevsimlerde de görülebilir.

Peki alerjiyi biliyoruz, rinit nedir? Rinit burun içini döşeyen mukozanın her türlü iltihabıdır. Eğer bu iltihaba alerjik faktörler neden olmuşsa buna “alerjik rinit” denir.

Neler Alerji Yapar

Alerji yapabilecek bilinen ya da bilinmeyen çok sayıda faktör vardır. En sık görülenler arasında toz, polenler, küf mantarları, bazı yiyecekler (süt, yumurta, çilek vs.), yün ve yünlü giysiler, halı, kilim, kimyasal maddeler, ev hayvanları sayılabilir.

Ne Gibi Belirtiler Yapar

Alerjinin KBB ile ilgili semptomları arasında en sık görülenler başağrısı, uykuda nefes alamam, burun akıntısı, hapşırma, burun tıkanıklığı, kaşıntı, geniz akıntısı, boğazda gıcık, kronik öksürük, orta kulakta basınç problemleri  görülebilir. Eğer alerjik rinit ise bunlara ilaveten burun etinde büyüme, sinüzit ve astım gibi daha ciddi boyutlarda rahatsızlıklar görülebilir

Tedavi Yolları Nelerdir?

3 değişik tedavi şekli bulunmakta.

1 -Allerjenden korunma

2- İlaç Tedavisi

3 -İmmünoterapi (Aşı Tedavisi)

Korunmak İçin Neler Yapılabilir?

* Yaşadığınız mekanda yter döşemesi olarak halı ve kilimden uzak durmak, bunun yerine plastik, vinlex,deri gibi eşyalar kullanmak.
* Isı ve nem ortamının iyi ayarlanması,
* Evde bitki ve hayvan bulundurmamak,
* Polenlere dikkat etmek ve pencereleri polenlerin fazla olduğu mevsimlerde uzun süreli açmamak
* Tozdan ve tozlu ortamlardan uzak kalmak
* Eğer sigara içiyorsanız, bırakmaya çalışmak ya da en aza indirgemek ve kesinlikle yaşadığınız mekanın alkon, bahçe hariç hiç bir bölümünde içmemek.
* Özel hazırlanmış nevresim ve çarşaflar kullanılması eğer temin edilemiyorsa tüm çarşaf ve nevresimlerin düzenli olarak sıcak su ile yıkanması
* Hasta hangi ortam ve durumlarda şikayetlerinin başladığını veya arttığını hissederse ona göre önlemini kendi almalı

İlaç Tedavisi olarak en sık kullanılan madde antihistaminiklerdir. Bu ilaçlar alerjik reaksiyonlarda rol oynayan histamini azaltmaya yöneliktir. Genellikle de çok faydalıdırlar. Allerjene maruz kalmadan önce kullanıldığında daha faydalıdırlar. Özellikle kaşıntı, akıntı ve hapşırma üzerine etkilidirler. Ancak hangi antihistaminiğin hastaya daha faydalı olacağı biraz deneme yanılma yoluyla belirlenir. Artık etkisi azalmaya başlarsa da başka bir antihistaminikle değiştirilmelidir. Bu ilaçların en önemli yan etkisi uyku hali, ağız kuruluğu, çarpıntı, idrar zorluğu, göz içi basıncının artmasıdır. Ancak son kuşak antihistaminiklerde bu yan etkiler oldukça azalmıştır.

Antihistaminklerden sonra faydalı ilaç ise kortikosteroidlerdir (kortizon). Bu ilaçlar ağızdan ya da kalçadan uygulandığında etkisi daha fazladır ancak yan etkilkeri de daha afzladır. Bu nedenle burun spreyi olarak kullanılırlar. Burun spreyi olarak kullanıldığında yan etkisi çok azdır ve etkinliği iyidir.

Ayrıca dekonjestan denilen burun spreyleri ve kromolin adı verilen ve alerjik reaksiyonları önleyen ilaçlar da vardır.

Hangi Durumlarda Ameliyat Gerekir: Alerjiye bağlı et büyümeleri ve sinüzitin kronikleşmesi ilaç tedavilerinin başarısını olumsuz etkiler ve bu durumlarda ameliyat gerekebilir.

Leave A Response

*