CEDAW 30. Yıl Toplantısı Başladı

CEDAW’ı hepiniz biliyorsunuzdur.

Birleşmiş Milletler insan haklarına dair 7 temel sözleşmesinden biridir ve ” Kadınlara karşı her türlü ayrımcılığın kaldırılması sözleşmesi” ifadesinin İngilizce kısaltmasıdır.
Dünyada ” KADININ İNSAN HAKLARININ SÖZLEŞMESİ” olarak bilinir

Amacı; Kadınlara yönelik cinsiyet ayrımcılığını ortadan kaldırmak, kadının insan haklarını korumak, eşitliği sadece kanun önünde değil, hayatın içinde de sağlamaktır.

BM Genel Kurulu tarafından 1979 yılında kabul edilen ve kadınlara karşı ayrımcılığı önlemek için var olan tek yasal ve bağlayıcı döküman olan CEDAW Mart 1980 tarihinde BM üyesi ülkelerin imzasına açıldı.
CEDAW Sözleşmesinin kabul edilmesine paralel olarak DM CEDAW Komitesi 1982’de bir uzmanlık komitesi olarak kuruldu. Dünyanın çeşitli ülkelerinden gelen kadın konusunda uzman 23 kişiden oluşan Komite, sözleşmeye taraf olan ülkelerdeki kadınlara ilişkin var olan durumu ve gerçekleştirdikleri gelişmeleri izliyor.

Bu yıl 30. yıl toplantısını  1-3 Kasım arasında Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın evsahipliğinde İstanbul’da yapıyor. Toplantı kutlamları  BM İnsan Hakları Komisyonu Yüksek Komiser Yardımcısı Kyung-wha Kang, CEDAW Komitesi Başkanı Sylvia Pimentel ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin’in konuşmalarıyla başladı.

İstanbul Feminist Kolektif, bu sözleşmeye ilk imza atan ülkelerden  biri olmanın yetmeyeceğini söylüyor. Türkiye’de kadına yönelik ayrımcılık ağır sonuçlar doğurarak sürüyor.

İstanbul Feminist Kolektif’in çağrısı şöyle: 

“Türkiye cinsiyet ayrımında 135 ülke içinde 124.sırada.

Aileye değil kadınlara destek!

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Türkiye’de yapılacak Cedaw 30.yıl toplantısına ev sahipliği yapıyor.

Türkiye Cumhuriyeti hükümeti kadınlardan taraf olduğunu dünyaya Cedaw ve İstanbul sözleşmelerine ilk imza atan ülkelerden olmasıyla anlatıyor.

Oysa ki imza atmak yetmiyor! Hâlâ Türkiye “Dünya Cinsiyet Ayrımı” raporunda 135 ülke arasında 124. sırada.

Kadınları eve, aileye, kocaya mahkum eden politikaları güçlü bir şekilde sürdüren, kadınları birey olarak değil aile olarak gören, aile içinde ise anne, ev kadını, çocuk, hasta, yaşlı bakıcısı olarak gören AKP Hükümeti’nin ve Aile ve Sosyal Politika Bakanlığı’nın yaklaşımını CEDAW toplantısı vesilesiyle bir kez daha duyurmak ve hükümete imza attığı sözleşmeleri uygulama yükümlülüğünü hatırlatmak için;
1 Kasim Perşembe saat 9:30’da Renaissance İstanbul Bosphorus Hotel önündebasın açıklaması yapacağız.

Leave A Response

*