Çocuklarda solunum yolu rahatsızlıkları

cocuk-gripMalum kış aylarındayız. Bu aylarda biz büyükler bile sıklıkla hastalanabiliyoruz. Çocuklarınız ise daha fazla hastalanma riski taşıyor. Malum okulda, servisde, sınıfta..

Bu sebeple üst solunum yolu rahatsızlıkları daha fazla yaşanır.

Hastalanmamaya yönelik koruyucu önlemler almak gerekiyor. Özellikle çocuk hastalandığında yuva, kreş ve okula gönderilmemeli. Hastalandığında veya hastalık ortamlarında maske takılabilir.

Sadece solunum yoluyla bu hastalıklar geçmiyor. Öpüşme, tokalaşma gibi dokunmalar da bulaşmaya neden. O yüzden öpüşmemek, hastalık ortamlarından uzak durmak, özellikle elleri çok iyi yıkamak koruyucu olabilir. 48 saat süren yüksek ateş (39 dereceyi geçen), hırıltılı soluma, çocuğun uyumasını, beslenmesini ve sosyal aktivitesini etkileyen öksürük, çok hızlı nefes alıp verme gibi belirtiler olduğunda doktora danışılmalı”.

Doktorlara göre bulaşıcı hastalıkları önlemenin birinci koşulu çevrede hasta kişi varsa onunla temas etmeyi önlemek. Hastanın maske kullanması başkalarına bulaşmayı önler. Evde hastalığa yakalanan biri varsa en kısa sürede tedavisi yapılmalı. Kış günlerinde öpüşme ve tokalaşmayı en aza indirmek gerekiyor. Temizliğe dikkat etmek, özellikle elleri yıkamak hastalıktan korumayı sağlayan önemli bir faktör. Elleri sık sık yıkamakla bulaşıcı hastalıkların yüzde 50’si önlenebiliyor.

C vitamini açısından zengin olan portakal, kivi, mandalina, greyfurt, yeşil yapraklı sebzeler ve protein ağırlıklı beslenmek koruyuculuk sağlar. Eylül, ekim aylarında grip aşısı yapılması kışı hastalıklardan olabildiğince uzak geçirmeye yardımcı. Ayrıca bütün bebeklik ve çocukluk çağı aşılarının yapılması gerekiyor. Gelişigüzel antibiyotik kullanılmamalı. Gereksiz antibiyotik kullanımı vücudun direnç kazanmasına ve hastalıkların daha ağır geçirilmesine neden oluyor. Bu arada zatürreye de dikkat edin.

 

 

 

Leave A Response

*