Film Eleştirisi – BATMAN v SUPERMAN: DAWN OF JUSTICE

BATMAN v SUPERMAN: DAWN OF JUSTICE

batman_v_superman_1___İyi bir Batman hayranı olarak, (Superman’i de sevmeyen biri) kazananın Batman olmasını dileyerek filmi izlemeye başladım ve kısmen istediğim de oldu denebilir. Neyse… Son derece abartılı bir güçle, Gotham’dan dışarı çıkmayan dövüş sanatı ustası bir dedektifin kavgası nasıl olabilirdi?

Batman yani Bruce Wayne(Ben Affleck), annesini ve babasını kaybedip milyoner hayatını sürüyordur. Ki artık bunu her Batman filminde özümseyerek başlıyoruz hikayeye. Öyle ki Batman’in annesi ve babasının ölümü zerre kadar duygusallık yaşatmıyor bize. Film Batman’in fazla ayrıntısını vermemiş, çünkü gerçekten de buna gerek yok. Artık hiç ilgisi olmayan birisi bile Batman’in kim olduğunu, neler yaşadığını az çok biliyordur. Superman ise ki bu film için Superman: Man of Steel’in devamı da diyebiliriz; (Artık DC sinematik evreninin de başladığını net görebiliyoruz. Daha doğrusu DC Extended Universe) dünyaya gelip bir nevi tanrı rolünde yaşamını sürdürmektedir. Gazetecilik yapan Clark Kent (Henry Cavill) sevgilisi Lois Lane (Amy Adams) ile insanların Superman hakkında ne düşündüğünü umursamaz bir şekilde mutlu mesut yaşamaktadır. (Clark Kent Superman oluyor tabii.) O dünyaya geldikten sonra birçok insanın hayatını, hatta dünyayı kurtarmaktadır. Ancak kendi yüzünden oluşan tehlikelerden mi kurtarıyordur acaba? İnsanlar artık Superman’i sorgulamaktadır ve Bruce Wayne de Superman’in dünya için artık bir tehdit olduğunu düşünmektedir. Superman ise fazla gücünden gelen çok belirgin olmayan kibiriyle Batman’in bir nevi de kendi yerini alması korkusuyla onun ortadan kalkması gerektiğine inanmaktadır. Bir tarafta bir gezegeni bile yok edebilen bir canlı, diğer tarafta ise olağanüstü bir yeteneği bulunmayan bir dövüş sanatı ustası. Farkına varılmayan bir gerçek daha vardır; Lex Luthor (Jesse Eisenberg)… Kahramanlarımızın başına büyük bir dert açacaktır. Wonder Woman (Gal Gadot) da filmde Batman ve Superman’e eşlik ediyor. Kimin kazanacağını söylemek isterdim ancak yazıma diğer önemli noktalardan bahsederek devam etmek istiyorum.

Batman film serilerinde tarafsız herkesin kalbini kazanan bir isim var; Christian Bale. Christopher Nolan’ın yönettiği Batman 3’lüsünde insanları kendine o kadar hayran etti ki bu filmde Ben Affleck’in oynayacağını duyunca ben de dahil bir çok insan hayal kırıklığına uğradı. Evet Christian Bale’i çok seviyoruz. O ki her filmde farklı bir şekle bürünebilen çok yetenekli bir oyuncu. Ancak şunu rahatlıkla söyleyebilirim ki Batman karakterine gerçekten bu kadar uyan , Bruce Wayne olarak da Christian Bale’i aratmayan sanırım tek bir oyuncu olabilirdi; o da Ben Affleck. Harika bir oyuncu seçimi. Suicide Squad ve ilerleyen DC filmlerinde de Ben Affleck’i göreceğimizden eminim. Superman rolünde Henry Cavill’den çok bahsetmek istemiyorum. Man Of Steel’de onu gördük ve daha sonra da sanırım onu diğer filmlerde de göreceğiz. Başarılı bir oyuncu ve önü de açık. Lex Luthor rolünde Jesse Eisenberg kendinden nefret ettirmeyi başarıyor ve buna bağlı olarak iyi bir oyunculuk gösterdiğini söyleyebilirim. Diğer oyuncular ise ne eksik ne fazla. Ne gerekiyorsa onu yapan, başarılı bir oyuncu castıyla son derece güzel bir yapım.

Görsel efektlerde daha iyisi olamazdı dedirten bir film. Bundan sonra bundan iyisi gelir mi bilemem ama görsel bir şölen yaşamak isteyenler için inanılmaz ve hop oturtup hop kaldıran görsel efektlere sahip. Şunu da eklemem lazım; 3D olarak izlenmesi gereken bir film.

Man Of Steel’de ve eski Superman filmlerinde Superman’i sevmememiz için açıkçası birçok neden vardı. O evrenin belki en güçlüsü, karşı konulmaz abartılı güce sahip tanrısal bir varlık ve diğer DC, hatta Marvel kahramanlarına baktığımızda onun gücüne yakın birisi bile olmadığını görüyoruz. Dolayısıyla da istemsiz olarak onu değil Batman’i tutuyoruz bu filmde de. Batman fantastik bir kurguya sahip değil ve Superman karşısında da ezilmesi beklenen karakter konumunda. Tabii ezilenin yanında olma psikolojisi de bir çok iyi kalpli insanı Batman’in tarafına itiyor. Tekrar Superman’e gelecek olursak; Superman çok aşırı güce sahip olduğundan dolayı sinemaya uyarlanması zor bir karakter. Örneğin; tek parmağıyla bir araba kaldırmasını görmek, komik ve filmi küçük düşürecek bir görüntü olacaktır. Bunu bir yandan yapabilen birisi olduğunu biliyoruz bir yandan da yapmamasını bekliyoruz. Bu filmde özellikle Man Of Steel’le kıyaslarsak; gücü öyle dengeli bir şekilde yansıtılmış ki izleyiciyi ki Superman sevmeyen birisi olarak beni de hatasız bir uyarlama olduğuna inandırıyor. Gerçekten bu konuda da geçer not vermemek yanlış olur. Batman ise önceki Batman’lere kıyasla özellikle de Superman ile karşılaşmalarında çok yavaş hareketlerle hem gergin bir hava oluşmasına sebep oluyor, hem de, en azından Superman gibi bir tanrısal varlığa karşı bu kadar yavaş olma bari dedirtiyor. Ancak önceki Batman’lere göre de çok daha güçlü bir hale geldiğini de görüyoruz. Alfred’den de bahsetmeden geçemeyeceğim. Christopher Nolan üçlemesindeki Alfred’i canlandıran Michael Caine’i sevmeyen yoktur eminim. Alfred karakterine o kadar uyuyordu ki çizgi romanlardaki Alfred’i de Michael Caine oynamalıydı diyorum. Şaka bir yana Michael Caine’i çok seven biri olarak keşke o oynasaydı diye düşündüm. Ancak Christian Bale’e ihanet mi olurdu acaba? Neyse… Elimizdeki Alfred’den yani Jeremy Irons’tan bahsedecek olursak; kıyafetleriyle zaten Alfred’i üstüne giyememiş desem sanırım doğru olur. Ayrıca tavır olarak da bende Alfred değil de Alfred’i taklit eden birisiymiş gibi bir izlenim yaratıyor ne yalan söyleyeyim . Ancak genel anlamda daha önce de söylediğim gibi oyuncu kadrosu yeterli derecede iyi.

Yönetmen Zack Snyder tam bir DC yönetmeni. Evet bir DC filmi varsa o yönetir diyoruz ve gerçekten de onu koltukta görüyoruz ve Justice League serisinde de görmeye devam edeceğiz. 300, Ölülerin Şafağı gibi filmleri de yöneten Zack Snyder zaten son derece başarılı bir yönetmen buna kimse karşı çıkamaz. Batman v Superman’de de oyuncu seçiminden senaryo akışına, teknik ince detaylardan filmin çekildiği mekanlara kadar hepsinde büyük başarı sağlamış. Çizgisini bozmadan Justice League serisinde de aynı başarıyı bekliyorum. Senarist olarak da Chris Terrio ve David S. Goyer’ın büyük bir alkışı hakettiklerini söylemeliyim. Superman ve Batman karakterlerini bu kadar ilgi çekici, net ve kendinden emin bir şekilde senaryoya uyarlamak gerçekten müthiş bir başarı.

Son olarak filmde Flash, Aquaman gibi karakterleri de ucundan gördük ve Justice League’e de ince bir gönderme yapıldığını farkettik. Artık daha çok DC karakteri görme zamanı geldi. Batman v Superman kesinlikle sinemada 3D izlenmesi gereken son derece akıcı, heyecanlı, mükemmel bir görsel şölen olmuş diyor Zack Snyder ve tüm film ekibini tebrik ederek diğer filmleri merakla beklediğimi belirtiyorum ve yazıma son veriyorum.

Kanun Kalkan

Leave A Response

*