Hacker Etiği: İş Hayatına Yıkıcı Bir Yaklaşım

Bu kitabı okudunuz mu bilmem, ama günümüzde yaşayan herkesin mutlaka okuması gereken kitaplardan biri diye düşünüyorum. Tam da günümüzde yaşananlarla örtüşen bir kitap.

Yazarı Pekka Himanen. Hackerları, ekononinin gerçek mimarlarını anlatıyor. İş ahlakını, çalışkanlığı, adanmaşlığı sorgulayan, yeni iş etiği öngören bir kitap.  Kapitalizmin ruhuna ters bir bakış açısı ile. Robotlaşmış, kurulmuş bireyler olmaktan çıkıp, kendini geliştirebilecek, zevk alınabilcek bir iş düzeni kurmayı anlatıyor. İşte tam bu noktada da hackerların bunu becerebilen insanlar olduğunu söylüyor.

Kitap, felsefeci Pekka Himanen, Linux işletim sisteminin mucidi hacker Linus Torvalds ve enformasyon çağı sosyoloğu Manuel Castells’i bir araya getiriyor. Bu ilginç birliktelikten hacker’ların çalışma biçimleri, örgütlenmeleri ve kendi ürettikleri etiği tartışan çarpıcı bir kitap çıkıyor. Hacker etiğinde sistemleri, eğlence için ya da keşif amaçlı kırmak meşru; vandalizm ya da hırsızlık, değil. Yine bu etikte bilgiyi herkesle ve bir karşılık beklemeksizin paylaşmak, yani özel mülkiyete karşı çıkmak benimsenir. Hacker’ların tarihinde, Linux işletim sisteminin 1991’de icadı büyük bir devrim olarak kabul edilir. Bu olay, IBM ve Microsoft gibi bilgi çağı imparatorluklarını temelinden sarsan kolektif, anarşist, paylaşımcı bir işletim sistemi olarak alkışlanmıştı. Linux’un icadından sonra hacker’lık bütün dünyada yaygınlaşmıştır. Bugün bir hacker etiğinin yanı sıra bir hacker kültüründen de söz edebiliriz. Hacker Etiği sizi bu dünyaya davet ediyor…

1 Comment on this article. Feel free to join this conversation.

  1. Serap , 21:02 -

    Bu kitabı 3. baskısında okumuştum. Tavsiye ederim

Leave A Response

*