Hayat kurtaracak bu testleri mutlaka yaptırın


Herkes hastalığa yakalanabilir. Önemli olan önleminin alınması, tedavinin yapılması. Çünkü artık tıp ve teknoloji o kadar gelişti ki, kolestrolden meme kanserine kadar her hastalığın tanısı da kolay tedavisi de yapılabilir durumda.

Bu nedenle her kadın 20’li yaşlardan itibaren bir takım testleri mutlaka yaptırmalıdır. Nedir bu testler?

  1. 1.ŞEKER HASTALIĞI : İnsanların yaşam kalitesini düşüren, hatta ölümlere neden olan bir hastalık. Test yaptırırak mutlaka siz de böyle bir durum söz konusu mu öğrenmeniz gerekiyor. Test damardan alınan kan örneği ile yapılıyor. Açlık şekeri 126mg/dl’nişn üzerindeyse d,iyabet, 100*150 arasında ise, diyabet tanısı konuluyor. 20 li yaşın üzerine olan her kadın bu testi mutlaka yaptırması gerekiyor. Eğer sorun yoksa 5 yılda bir tekrarını yaptırmalılar.

Aşırı kilo alma, ailede diyabet olan birinin bulunması, hareketsiz yaşam, yüksek tansiyon risk faktörleri arasında yer alıyor. Peki, tam olarak nedir şeker hastalığı derseniz;  buradan şeker hastalığı nedir cevabına ulaşabilirsiniz

2-MAMOGRAFİ: Meme kanserinde erken teşhisin önemi büyüktür. İlerleyen yaşla ve genetik duruma bağplı olarak her kadın bu riski taşımakta. Erken yaşlarda adet görmek, çok geç menepoza girmek, yanlış beslenme, menepoz sonrası kilo alımıi östrojen tedavisi, fazla sigara kullanımı, düzenli alokol tüketimi gibi nedenler meme kanserinin oluşma nedenleri olabilmekte. Bu sebepten dolayı, 40 yaşını aşmı her kadın mutlaka yılda bir veya 6 ayda bir mamografi çektirmelidir.

3-RAHİM AĞZI KANSERİ: Kadınlar arsında en sık görülen ikinci kanser türü. Pap smear tarama testiyle bu hastalık çok erken tanılanabiliyor.

Erken yaşta cinsel ilişki, sık sık sevgili değiştirme, sigara kullanımı risk faktörleri arasında yer alıyor.

Pap Smear testi jineloloj,k muayene sırasında, rahim ağzından salgı alınarak yapılıyor. Bu test her yıl bir defa mutlaka yaptırılmalı

4- KALP VE DAMAR HASTALIKLARI: Türkiye’de 200 bin kişi kalp damar rahatsızlıkları nedeniyle hayatını kaybediyor. İlerleyen yaşla, genetik yatkınlıkla ve gene sigara tüketimi, obezite, fazla kilo alımı, yüksek tansiyon, stres risk faktörleri içinde yer alıyor.

Kardiyolojik check-up koroner anjiyodan, kan tahlillerine kadar bir takım testlerden oluşuyor.

5-HİPERTANSİYON: Ülkemizde hipertansiyon sıklıkla görülmekte. Felç, körlük, böbrek yetmezliği gibi pek çok hastalığa neden oluyor. Aşırı tuz kullanımı, stres, sigara, hareketsizlik, aşırı kahve tüketimi nedenleri arsında

Sfigonametre adındaki bir aletle büyük ve küçük tansiyona bakılıyor. Uzmanlara göre sağlıklı bir yaşam için; kan basıncı 120/80 mmHg olmalı. Sonuç 140/90 üstünde çıktığında bu hipertansiyon anlamına geliyor.

6-RAHİM HASTALIKLARI: Kist ve miyom oluşumuna yatkın bünyesi olanlar için vajinal ultrason muayenesi çok büyük önem taşımakta. Her kadın yılda bir ya da iki defa ultrason çektirmelidir.

7-KOLESTROL:Genellikle hatalı beslenme sonucu ortaya çıkıyor. Yine diğer hastalıklarda olduğu gibi, genetik durum, stres, sigara, hareketsizlik, aşırı kilo nedenleri arasında Kolestrol ölçümü 20 li yaşlardan itibaren bir kez olsun yaptırılmalı.

8-GLOKOM : Diğer adıyla göz tansiyonu. Glokom çik sinsi ilerleyen bir hastalık. Sinir hasarı ile görme  kayıoplarına, hatta körlüğe yol açıyor. Glokom testi tonometre denilen bir aygıtla yapılıyor.

9-OSTEOPOROZ: Kmeik mineral yoğunluk ölçümü. Halk arasında kemik erimesi diye adlandırılan bu hastalık yaşam kalitenizi düşürür. Hareket darlığı, kırık oluşumuomurgada çköme, sırt ağrıları gibi pek çok rahatsızlığa neden olur. Kalsiyum eksikliği, erken menepoz, gün ışığından yararlanmamak gibi nedenlerden dolayı sizi yakalayabilir. Kemik mineral yoğunluk ölçümü özel bir bilgisayar programı ile ve hassas cihazlarla yapılıyor. Erken yapılan teşhis yaşamınızı kurtarır. Menepoz sonrası her kadın yılda 2 defa yaptırmalı.

10-TİROİT HASTALIKLARI: Troit bezi hastalıkları guatrdan tiroit kanserine kadar hastalığa nedne olabilir. Yorgunluk, uyku bozukluğu, çarpıntı, terleme, titreme, kilo kaybı, saç dökülmesi, konsantrasyon eksikliği, kemik erimesi gibi sorunlara neden olabiliyor.

Genetik etkenler, iyot eksikliği ve radyasyona çok fazla mahsur kalma (cep telefonu ve bilgisayar kullanımının aşırı olması gib) nedenler riski arttırıyor. Bu tür yakınmalarınız varsa mutlaka bu testi yaptırın

Sağlıklı günler..

Leave A Response

*