İş Görüşmesinde Bunlara Dikkat Edin

İş arıyorsunuz.. Birikmiş borçlarınız, bankaya kredi kartı borçlarınız, ev kiranız, çocuğunuz eğitimi  için gerekli nakitiniz yok… Sıkıntılı günler yaşıyorsunuz…Biran önce bir iş bularak tüm bu ihtiyaçları karşılamak istiyorsunuz. Müracatlarınızdan olumlu bir yanjıt bekliyorsunuz…. Ve o an geldi, sizi görüşmeye çağırdılar. Aman dikkat!

İş görüşmesinde görüşmeci iş adayını aşağıdaki kriterler açısından inceleyecektir;

  • İş için kalifiye misiniz?
  • İşi yapmaya istekli misiniz?
  • Şirket kültürüne uyum sağlayabilecek bir aday mısınız?

Dolayısıyla görüşme esnasında söyleyeceğiniz veya yapacağınız bazı şeyler yarışmayı daha baştan kaybetmenize yol açabilir.

Hali hazır veya geçmiş iş arkadaşlarınızdan olumsuz şekilde bahsetmeyin

Bunu yapmak size hiçbir şekilde olumlu not kazandırmayacaktır. Hatta “yönetimle problemi olan” sorunlu bir çalışan görünüşü vermenize bile neden olabilir.

Özel çalışma saatleri veya özel alet vs ricası veya taleplerinde bulunmayın

Görüşmeci “Eğer daha ilk görüşmede özel muamele talebinde bulunuyorsa, acaba işe yerleşip rahatladığında neler talep edecek kim bilir” endişesine kapılacaktır.

Görüşmenin başlarında maaş konuşmayın veya taleplerde bulunmayın

Bırakın görüşmeci başlatsın maaş konusunu konuşmayı. Konu açılıp size sorulduğunda “fikir olması açısından” sınırlar belirtmek uygun olabilir. Ayrıca, görüşmeciye de sorulabilir hangi civarda bir maaş düşünüldüğü.

Sakın ha tatil günleri, mazeret izinleri vs ile ilgili sorular sormayın

Bu itici olabilir çünkü görüşmeci sizin işin kendisinden ziyade tatil vs gibi yan menfaatleri ile ilgilendiğiniz gibi bir kanıya kapılabilir. Doğaldır ki çalışkan bir eleman işi nasıl iyi yapabileceği konusuna daha ziyade odaklanacaktır.

Sakın ola ki “Yapmayacağınız şeyler” ile ilgili liste filan vermeyin

Örneğin bir görüşmeciye “telefonları cevaplayamayacağınızı, dosyalama yapmayacağınızı, fazla mesaiye kalamayacağınızı” söylemek ciddi bir alarm durumuna geçmesine neden olmaktır onun. Bu duruma düşmemek için, ne yapın edin sizin için uygun görevleri içeren işlere müracaat edin

Mümkünse “Şirketiniz hangi işi yapıyordu” şeklinde soru yöneltmekten kaçının

Bunun için görüşmeden evvel şirketin ne iş yaptığını gerek internet ortamından ve gerekse başka olanaklardan yararlanarak çözmeye çalışın. Zaten görüşmeci gerekli gördüğü noktada size açıklama yapacaktır.

Bilmiyorum.. İlanınızı gördüm bir deneyeyim/bakayım dedim..

Evet gerçekten de adaylar bunu söyleyebilirler boş bulunup.. Neden orda olduğunuzu bilmiyorsanız veya bu işin sizin özelliklerinizle nasıl ilgili olabileceği hakkında fikriniz yoksa belki de orada olmamalıydınız hiç..

Hiç olumsuz tarafım yoktur..

Bir görüşmede sizden olumsuz yönlerinizi belirtmeniz istenebilir.. En azından bir tanesi hemen dilinizin ucunda olsun.. ve de nasıl onu geliştirmeye/iyileştirmeye çalıştığınızı da arkasından ekleyecek şekilde olsun bu..

Yorum tarzında sözler söylemekten ve önerilerde bulunmaktan özellikle kaçının

İşe alınıp uyum sağladığınız takdirde nasılsa işi öğrenip önerilerde bulunmak için bir sürü şansınız olacaktır. Mülakat münakaşa etme ve fikirlerinizi kabul ettirme zamanı ve yeri değildir.

Ağlama ve Şikayet etme durumlarından kaçının

Özel problemlerinizi evde bırakın.. Kendinizi güçlükleri yenebilen kuvvetli, becerikli, kapasiteli bir kişi olarak tanıtın

Gerçeği yansıtmayan yanlış beyanlardan kaçının

Çünkü bir noktada gerçekle yüzleşmek zorunda kalabilirsiniz ve bu başınıza o zaman çorap örüverir..

Sokak lisanı ve argo ifadeler kullanmayın

Belirli bir cinsiyet, ırk veya uyruk için olumsuz ifadeler kullanmaktan kaçının


Leave A Response

*