Kitap okumuyoruz


Dilimizi neden iyi konuşamıyoruz? Neden kelime dağarcığımız az. Neden günde ancak 100-150 belkide daha az kelimelerle konuşuyoruz, Türkçemizde o kadar çok kelime mevcutken? Düşündünüz mü hiç? Yanıtı kolay kitap okumayışımızdan dolayı.  Neredeyse cümle bile kurulamayan, şaçma sağan kelimeleri biraraya getirip, derdin, anlatan (anlatamayan) bir toplum haline geldik.

İnternet, msn olsun, paylaşım siteleri olsun dilin ne kadar kötü kullanıldığının bir göstergesi. Kelimeler kısaltılıyor, cümleler katlediliyor. İlginç olan insanlar bu şekilde anlaşıyor. Yarı Türkçe, yarı İngilizce ve yarı uydurmaca kelimelerle. Ana dilden uzak kelimelerle konuşuyoruz. Bu bir faciadır. Dili olmayan ulusların geleceği de olmaz.

Eğer kitap okuma alışkanlığı arttırılsa, bilgisayar başında geçen zamanın üçte birini olsun kitap okuyarak geçirsek neler değişir neler? Önce kişisel  olarak değişir.

Şöyle düşünün.. Yemek, içmek, uyumak ne kadar zorunlu bir ihtiyaçsa, okumakta öyle bir ihtiyaç olmalı, su gibi, hava gibi… Kendiniz için hayaller kurabillir, kendi dünyanızı kitaplarla tanırken, dış dünyayı da tanıyabilir, pencerelerinizi içe açmak yerine dışarıya açabilirsiniz oysa…. Oysa, kelime dağarcığınız zenginleşir, düşünme gücünüz artar, hayal gücünüz sınır tanımaz.

Neden okumadığımıza gelince..

Şöyle bir gözlem sonucu karşıma çıkanlar..

Gençler… Yüzde doksanı zamanlarını internette, sosyal paylaşım sitelerinde geçiriyorlar ve kitap okumak onlar için adeta bir külfet ve zaman kaybı. Teknoloji var ya. İstedikleri herşeyi açıp, anında öğrenebiliyorlar?? Neden oturup, zamanlarını okuyarak, okuduklarından dersler çıkararak, fikir sahibi olarak geçirsinler?

Yetişkinler..Yetişkinler ise çalışmaktan arta kalan zamanda ancak dinlenmeye vakit ayırabildiklerini, okumak için ayrıca vakitlerinin olmadığını söylüyor.. Evhanımlarına gelince… Tabi yazdıklarımız tamamı için asla geçerli değil… Pek çoğu günlerde, sabah programlarında, evlendirme ve yemek programlarında vakit geçirdiğinden okumaya zamanları kalmıyor (!)

Evde okumayan ebeveynler varken, çocuk bu alışkanlığı nerede edinsin? Okullarda demeyin sakın? Okullarda sadece ders kitapları okutulur. Bazı okullar okuma saatleri yapar doğrudur. Ama çocuklar gider, kitabı okumak yerine teknolojinin nimetlerinden faydalanır ve internetten kitabın özetini indirir.. Sonuç…Fiyasko. 

Özellikle anne babalar küçük bir öneri size.. Çocuklarınız yanlış birşey mi yaptı? Cezalandırmak mi istiyorsunuz? Bir kitap verin eline. Tabi çocuğunuzun dünyasına uygun. Özetini isteyin. Okusun ve anlatsın. Bu ceza ona ağır gelebilir başlarda, ama emin olun, kitabı sevdirir.

Ufuklar açmak, düşünmek, düşündürmek, tartışmak ve fikir beyan edebilmek, türkçeyi iyi kullanabilmek için kitap okuyun ve okutun.

1 Comment on this article. Feel free to join this conversation.

  1. Serdar Ufuk FIRAT , 23:29 -

    Türkçe’yi iyi kullanın demişsiniz ama Türkçe’nin baş harfini küçük yazmışsınız…

Leave A Response

*