Notre-Dame’ın Kamburu Balesi


1831’de yayımlanan Notre-Dame de Paris -roman kişilerinden biri öylesine etkili oldu ki- ‘Notre-Dame’ın Kamburu’ adıyla tanındı. Hugo, bu romanda insanların yaşamında ‘kader’in egemenliğini göstermek istemiştir. Ayrıca yoksulluğun, insanların duygu ve düşüncelerini köreltmediğini ortaya koymuştur

‘Notre-Dame’ın Kamburu’, Hugo’nun Fransız yazarlarının önde gelenlerinden biri olduğunu, yayımlandığı yıllarda göstermiştir. Roman, Hugo’nun hem kendi ülkesinde, hem de ülkesi dışında çok okunan kitaplarından biridir. Hemen hemen bütün dillere aktarılmış bu muhteşem eseri Ankara Devlet Opera ve Balesi,  prömiyerini 24 Martta yapacak. Tamamen Türk prodüksiyonu olan, olayların kambur zangoç Quisamodo’nun gözünden anlatıldığı eser, sürpriz sonuyla seyircisini şaşırtacak.

Armağan Davran ile Volkan Ersoy’un koreografisini yaptığı ve librettosunu yazdığı, Hoinic’in de müzik düzenlemesini ve orkestra şefliğini üstlendiği iki perdelik eserin dekoru Adnan Öngün, kostümleri ise Çimen Somuncuoğlu imzasını taşıyor.

Koreografisinden müzik düzenlemesine, orkestra yönetiminden dekor ve kostümlerine kadar tamamen Türk prodüksiyonu olan eserde, olaylar ”Esmeralda” adındaki güzel çingeneye büyük hayranlık besleyen ancak tüm çabalarına rağmen onu katedralin papazının entrikalarından koruyamayan kambur zangoç Quisamodo’nun gözünden sahneye aktarılıyor.
Eserde ”Quisamodo”yu dönüşümlü olarak Serhat Güdül, Burak Kayıhan, Serhat Elifer,


Leave A Response

*