Vitaminler ve vücuda yararları


Vücudun işlevini tam olarak yerine getirebilmesi için, günlük belli miktarda vitamine gereksinimi vardır. Eksikliği durumunda pek çok rahatsızlıklara yol açabilir. Hangi vitaminler, neye yarar?

A VİTAMİNİ
Göz sağlığı için önemli bir vitamindir. Eksikliği durumunda görme bozuklukları oluşturabilir. Yanma hissi uyandırır. Ayrıca tenin tazeliği ve parlaklığı için de vazgeçilmezdir.

A vitamini eksikliğinde deride kurumalar oluşabilir

A VİTAMİNİ NELERDE BULUNUR?

Meyva ve sebzeleri,n çoğunda, balıkta, sakatatlarda,süt ve süt ürünlerinde bulunur.

B VİTAMİNİ

B grubu vitaminler, konsantrasyon, öğrenme, hafıza gücü ve bilinçsel performansta artış sağlarken, beyni strese karşı koruyor, fiziksel ve zihinsel sağlığı da olumlu etkiliyor.Besinlerdeki yüksek B vitaminlerinin vücudun savunma sistemini güçlendirerek tüm hastalıklardan koruyor.

B vitaminleri sinir sistemi, sindirim sistemi ve beyin fonksiyonlarının devamı için önemlidir.

B VİTAMİN NELERDE BULUNUR?

B1 vitamini : Rafine edilmemiş tahıl, pirinç kabuğu, yumurta sarısı, brokoli, erik, ayçekirdeği, kuru üzüm, fıstık, bezelye, bira mayası, yulaf ezmesi B1 vitamini içeren gıdalar arasındadır.

B2 vitamini : Süt ve süt ürünleri, yoğurt, yumurta sarısı, et, balık, hububatlar, kabuklu yemişler B2 vitamin içeren yiyecekler arasındadır.

B3 vitamini içeren besinler : Peynir, süt, yumurta, balık, havuç, mısır, hurma, buğday.

B5 içeren besinler : Kırmızı et, karaciğer, yumurta, tavuk, tahıllar, baklagiller, kuruyemişler B5 içeren yiyecekler arasındadır.

B6 bulunan besinler : Muz, balık, yumurta, tavuk, süt, patates, mısır, yulaf, bezelye, lahana, soya fasulyesi, havuç, avokado, kuruyemiş B6 vitamini içeren yiyecekler arasındadır.

Biotin hangi besinlerde bulunur? Yumurta, süt, balık, bira mayası, soya, patates, fındık, ceviz biotin içeren besinler arasındadır.

Folik asit hangi besinlerdedir?  : Koyu yeşil yapraklı sebzeler tüm tahıllar ve kuru baklagiller de folik asit bulunur. Kahverengi pirinç, arpa, mercimek, fasulye, fındık, ceviz, süt, peynir, yumurta sarısı, hurma, turunçgiller folik asit içerir.

B12 içeren gıdalar : Karaciğer, böbrek, sığır eti, balık, süt, yumurta, peynir de B12 vitamini bulunur.

C VİTAMİNİ

Solunum, mide kanserlerinin önlenmesinde rol oynar. Eksikliği durumunda diş eti hastalıkları, ağız yangıları, diş dökülmeleri oluşur. Soğuk algınlığında tedavi edici olarak etkisi büyüktür. C Vitamini eksik olduğu durumlarda nefes kötü kokabilir, deri kuruyabilir.

C VİTAMİNİ NELERDE BULUNUR?

Turunçgiller, kuşburnu, maydonaz, tere, roka, çilek,karnabahar, yeşil biber, ıspanak ve kırmızı lahanada bulunur. Bol bol bu sebzeleri tüketebilir ve taze sıkılmış meyva sularını içebilirsiniz.

E VİTAMİNİ

E vitamini gençlik ve üreme vitaminidir. Üreme fonksiyonları üzerinde rolü büyüktür. Gözlere faydası oldukça fazladır. Egzamayada iyi geldiği bilinir. Ayrııca güçlü bir antioksidandır.

E VİTAMİNİ NELERDE BULUNUR?

Peynirde ve ekmekte bulunur. Bunların dışında; badem, fındık, tahin, kereviz, dolmalık biber, nane, patlamış mısır ve kıvırcık marulda bulunur.

K VİTAMİNİ

K vitamini, kanın pıhtılaşmasında görev alan vitamin olarak öne çıkar ve en önemli görevi de budur, yani kanın pıhtılaşmasını sağlamasıdır. K vitamini yeterince alınmazsa kanın pıhtılaşma özelliği azalır ve bunun sonucu olarak da diş etlerinde, sindirim sisteminde, idrar yollarında, akciğerlerde ve deride kanamalar görülür. K vitamini eksikliği, basur, burun kanaması, adet döneminde aşırı kanama gibi sonuçlar doğurabilir. Fazlalığıda karaciğer fonksiyonlarında bozulmalara neden olabilir. Ayrıca, terleme ve göğüs sıkışması meydana gelebilir.

K VİTAMİNİ NELERDE BULUNUR?

Sebzelerin yeşil bölümleri, ıspanak, kabak, lahana, Brüksel lahanasın, karnabahar, marul, yeşil domates, fasulye, bezelye, yoğurt, yumurta sarısı, patates, yeşilbiber ve yeşil çay bol miktarda K Vitamini içeren besinler arasındadır. K vitamini insan bağırsağındaki yararlı bakteriler tarafından da üretilir. K vitamininin yalnızca küçük bir bölümü karaciğerde depolanır.

D VİTAMİNİ

D vitamini, kalsiyum ve fosforun sindirim yollarında kullanımı ve emilimi ile özellikle çocuklarda büyüme için gereklidir.
D vitamini, bedenimizdeki provitamin denen bazı maddelerden (ergosterol) güneş ışınları etkisiyle oluşan bir vitamindir. Deride meydana gelir ve karaciğerde depolanır. Yağda eriyen bir vitamin olarak ayrıca balıkycğında, süt ve sütten yapılcn besinlerde bulunur. Kemiklerin gelişmesinde kalsiyum ve fosfor elementleri kadar gerekli olan bir vitamindir. Eksikliğinde çocuklarda raşitizm, büyüklerde ise osteo-malasi denen kemik hastalıkları meydana gelir.

D VİTAMİNİ NELERDE BULUNUR?

En önemli kaynak güneş ışınlarıdır. Ayrıca, karaciğer, balık, yumurta, tereyağı, peynir, mantar.


Leave A Response

*