Kadın Girişimcilere Kredi

krediHükümet, geliri olmayan kadınlara iş kurması için kredi musluğunu açtı. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı kanalıyla verilen ve 8 yıl geri ödemeli kredide üst limit 15 bin lira.

Kadınların toplumdaki yerini sağlamlaştırmak için projeler üreten hükümet, girişimci kadınları kendi işinin patronu yapmak için faizsiz ve uzun vadeli kredi çalışması başlattı. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı kanalıyla verilen kredi desteği kapsamında faizsiz 8 yılda geri ödemeli kredi veriliyor. Bakanlık şu ana kadar kadınlardan kendilerine gelen toplam 17 bin 476 projeye 375 milyon TL destek verdi.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, gelir getirici projeler için kişi başına en fazla 15 bin TL destek sağlayacak. Projeler faizsiz 8 yıl vade ile geri ödemeli olarak uygulanacak. Projede geri dönüşler ilk iki yıl ödemesiz, sonraki 6 yıl altı eşit taksitte gerçekleştirilecek. Meyvecilik projelerinde ise geri dönüşler ilk 5 yıl ödemesiz sonraki altı yıl altı eşit taksit şeklinde 11 yıl faizsiz olarak uygulanacak. Başarılı projelerin son bir yıllık geri ödemesi de hibe edilecek. Başarı kriterleri arasında açılan işyerinde en az 2 kadının da istihdam edilmiş olması ve geri ödemelerin düzenli yapılması var.

Program kapsamında girişimcilerin kentlerde iş kurabilmesi veya kırsal alanda yöre şartlarına uygun üretim yapabilmesi için bölge incelenecek. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, şu ana kadar kadınlardan gelen 17 bin 476 projeye 375 milyon 407 bin 425 TL kredi desteği verdi. Geri ödeme oranının yüzde 90 civarında olması kadınların borçlarına daha sadık olduğunu da ortaya koydu. Kredi alan kadınlardan Amasyalı Hatice Mısırlı, kadın kuaföründe çırak olarak çalışırken krediyle kendi işini kurdu ve yanında iki kişi çalıştırıyor.

Krediden kimler yararlanabilir?

-Herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşuna tabi olmayan ve bu kuruluşlardan aylık gelir almayanlar.

-Proje konusu olan iÅŸin gerektiÄŸi bilgi ve beceriye sahip olanlar.

-Fon kaynaklarıyla desteklenen gelir getirici projelerden yararlanmamış olanlar.

-Aktif esnaf olmayanlar.

-Bankalardan kredi çekme imkanı olmayan yoksul vatandaşlar.

Yazar: Ahmet Fatih Erturan ,
Kaynak: http://Star

Leave A Response

*