Çocuğunuz Düşerse Ne Yapmalısınız

Çok iyi bir beyin cerrahı ve aynı zamanda  “SÖZCÜ”  Gazetesi yazarı sevgili doktorum Aybars Akkor’un gazetede yazmış olduğu yazının tüm anne ve babaların ilgisini çekeceğini düşündüğüm için bu sayfaya koymak istedim. Umarım hoş görürler:)

“……

Anne ve babalar çocuklarının kafa travmaları karşısında büyük panik yaşarlar. “Çocuğum düştü, başını vurdu, acaba beynine birşey olmuş mudur?” düşüncesi içlerini kemirir durur.

Beyin cerrahisi ile ilişkisi olmayan doktorların bir çoğu da anne ve babalarla aynı paniği yaşar…

“Sabaha kadar çocuğunuzu uyutmayın, su ve yemek vermeyin” diye öneride bulunurlar.

Peki çocuğumuz düşüp, başını vurduğunda ne yapalım, başında biraz kolonya veya buz koyup, oluruna mı bıraklaım, yoksa hemen en yakın hastaneneye mi koşalım? İşte yanıtları:

1- Önce sakin olalım: Çocuğun önünde aşırı telaşa kapılmak onun için çok zararlıdır.Korkudan aşırı reaksiyon verir ve dikkat etmemiz gereken belirtileri perdeler.


2- Düşer düşmez ağlayan çocuktan korkmayalım:
KAfa travması çok şiddetli olduğunda sarsıntı nedeniyle çocuk kısa bir bayılma geçirir, ondan sonra ağlamaya başlar. Eğer çocuk düşer düşmez ağlamaya başlarsa beyin sarsıntısı fazla değil demektir. Bu durumda başını vurduğu yere şişmeyi yani cilt altına kan birikimini önlemek için kolonyalı pamuk veya daha iyisi buz koyabiliriz ve çocuğu evde gözlemleriz.  Ama çocuk düştükten sonra kısa süre bile olsa baygın kalırsa en yakın sağlık merkezine götürmekte yarar vardır.

3- Evde gözlerken nelere dikkat edelim?: Çocuğu gözlerken şu belirtilerin gelişip, gelişmediğine bakılır: Şiddetli baş ağrısı, kusma (fışkırır tarzda), bayılma, nöbet geçirme, konuşmada bozukluk, aşırı durgunluk, herhangi birşeyle meşgulken veya oynarken uykuya dalma ve hafıza kaybı…

Yukarıda belirtilenlerden biri gelişirse hemen en yakın sağlık merkezine gidilmelidir.

4- Sağlık merkezinde neler yapılmalı?: Doktor yaptığı muayenede veya filmlerde bir patoloji tespit etmişse veya şüphe duyuyorsa bilgisayarlı tomografi çektirmeli, çekilen filmin sonucuna göre de tedaviye başlamalıdır.

5- Kafa travmalarını önlemek için neler yapabiliriz?: “Çocuk düşe kalka büyür” diye bir söz vardır. Bu nedenle kafa travmalarını tamamen önlemek mümkün olamaz. Fakat çocuğun oynadığı yerlerde sivri ve kesici cisimleri kaldırır, sert cisimlerin etrafına yumuşak yastıklar koyarsak, bisiklete binerken kask takmasını sağlarsak, taşlı ve engebeli yerlerde top oynamasını, koşuşturmasını yasaklarsak bie nebze olsun çocuklarımızı kötü kazalardan koruyabiliriz

Leave A Response

*