Çocuklarınız İçin Kitap Seçimi Nasıl Olmalı

Ne verirseniz, onu alırsınız. Çocuğunuza okumayı öğrendiği andan itibaren, kitap sevgisini aşılamanız gerekir. Okumaya başlar başmaz demek bile yanlış. Daka küçük yaşlarda yaşına uygun, hayali olaylarla süslü, büyük resimli kataplarla başlayın, kitap sevgisini küçüğünüze vermeye…

Günümüz teknolojisi ne yazık ki sadece çocukları değil, büyükleri dahi, kitaptan uzaklaştırır hale geldi. Eline alıp, sayfalarını koklayarak okuma zevkinin yerini internet aldı. Bu sebeple ne siz okumaktan vazgeçin, ne de çocuğunuza okuma aşkını aşılamaktan..

Çocuğunuza kitap seçerken onun ilgi alanlarına, yaşına, tarzına dikkat edin ve ona göre seçim yapın.

3-5 yaşlarında ise, hayali karakterle dolu, bol resimli ve en önemlisi bildikleri kelime haznesini aşmayacak türde olanları seçin. Minik hazırlanmış karton ya da sesli kitaplar gibi..

6-7 yaşındaki çocuklar için kitap seçerken de yine bildikleri kelime sayısını dikkate alın. Minik öyküler içeren kitapları tercih edin. Okuduğu kitabın konusu mesaj vermeli, onu düşünmeyede yöneltmelidir.  Mizahi bir dille anlatılmış  kitaplar tercih edilmelidir.

8 yaşındaki çocuğunuza ise,  konulu kitaplar,.. Örneğin konusu ilk çağlar olan ya da doğa olan kitapları seçin.

Çocuğunuzun yaşı 9 ve üzeri ise, artık alışkanlıkları da geliştiği için, cinsiyete göre seçim yapmaya başlarlar. Kitap önerileride ona göre yapılmalıdır. Okuduğu kitapta artık; giriş, gelişme ve sonuç bölümlerini anlatacak kitaplar şeklinde seçim yapılmalıdır.

Şunu da mutlaka uygulamanızı öneririm. Kitabı çocuğunuzun eline verip, oku demeyin. Alın kitabı elinize birlikte okuyun. Hatta arada yorumlar yapın, fikrini sorun. Kitap okumayı oyun haline getirebildiğinizde, çocuğunuz okumaktan daha fazla keyif almaya başlar. Ayda ya da haftada bir, ona kitaplar alabilrsiniz. Birlikte seçim yapar ve birlikte okursunuz.

Kitap okuma alışkanlığının neredeyse yerlere düştüğü ülkemizde genç beyinlere bunu sunmak ve sevdirmek önemli bir görev olmalı.. Gelecek onların. Gelecek aydınlık beyinlerin… Bu da ancak okuyarak ve yorumlayarak olur.

Sevgilerimle

Bilgi Akkuş Hunca

Leave A Response

*