Kaçış Sendromu

 

Pek çoğunuz bu ne diyecek belki.. Bir hastalık…

Kaçış Sendromu hastalığını Mehmet Ali Erbil’le öğrendi pek çoğumuz. O yakalanmıştı bu hastalığa…

Ne tür bir hastalık derseniz;  kaçış Sendromu Hastalığı, (Capillary leak syndrome), Kanın yoğunlaşması, tansiyonun düşmesi gibi bulgular veren , damarlardan protein, mineral ve suyun sızması” olarak tanımlanmakta.

Sistemik kapiller kaçış sendromu ilk kez 1960 yılında Clarkson ve arkadaşları tarafından tanımlanmıştır. Bu nedenle “Clarkson Hastalığı” ismi de verilir. Tekrarlayan damar içi sıvısının azalması ile ortaya çıkan şok atakları ortaya çıkar ve nadir görülür. Amerika Birleşik Devletleri, Avrupa, Hindistan, Japonya, ve Kuveyt de dahil olmak üzere, dünyanın dört bir yanından hastalar tespit edilmiştir. Yaşamı tehdit eden bir hastalıktır.

Tekrarlayan şoklarla kendini gösteren sendrom, bu krizlerden 24 saat önce gribal enfeksiyonlarda olduğu gibi, halsizlik, yorgunluk, hafif ateş gibi belirtiler veriyor. Krizler birkaç ayda bir tekrarlayabileceği gibi, bazen yıllarca görülmüyor. Krizi önleyici tedavide de üst solunum yolları enfeksiyonlarında kullanılan ilaçlar veya astım, bronşit hapları uygulanıyor.

Sendromu 1960 yılında ilk tarif eden B.Clarkson’dur. Çok az görülen bir hastalık olup, dünyada sadece 791 vakaya rastlanmıştır. ABD’de 10, Fransa’da 32 kişide Türkiye’deyse ilk defa M.Ali Erbil’de rastlanmış.

Hastalığın belirtileri

Kanın koyulaşması hemoconcentration
Hasta ayda bir kez krize girebilir ya da senelerce hiç belirti vermeyebilir.
Tansiyon düşmesi
Kanda albumin azalması hypoalbuminemia
Vücutta şişmeler, ödem oluşumu.

Hastalığın Tedavisi

Kesin iyileşme olmamakla birlikte, krizi önleyici tedavide de üst solunum yolları enfeksiyonlarında kullanılan ilaçlar veya astım, bronşit hapları uygulanmaktadır.

KAYNAK: GÖRSEL BASIN

Leave A Response

*