Hangi Kitap – İstanbullular – Buket Uzuner

İstanbullular- Buket Uzuner

İstanbullular- Buket Uzuner

Hangimoda’nın hangi kitap bölümünde bu hafta İSTANBULLULAR var. Buket Uzuner’in kaleme aldığı kitabı beğenerek okutacağınızı düşünüyoruz..

Buket Uzuner’in kitaplarını okuyanlar bu kitabı da elinden bırakamayacaktır eminim. Kitap kimlik meselesinden kişilik meselesine kadar pek çok ayrıntıyı içeriyor. , İstanbullular, İstanbullu olanlar, olmaya çalışanlar, İstanbulluluktan uzaklaşmak üzere olanlar ve İstanbul hakkında herşeyi anlatıyor . Konu  4 saatlik bir zaman diliminde Atatürk Havalimanında geçiyor.

Kitap dili çok akıcı, basit ve anlaşılır yazılmış Söylemek istediklerini olduğu gibi okuruna aktarmış. Ancak arada karakterlerini çok ayrıntılı bir şekilde konuşturuyor bu da gerçekten uzaklaştırıp, okuru sıkabiliyor.  Bu kısımları atlatabildiğinizde ise, çok keyifle okuyacağınız bir kitap çıkıyor ortaya. Bir de bazı anların farklı karakterlerce tekrar tekrar anlatılması insanı yorabiliyor.

Buket Uzuner romanı hakkında bakın neler diyor:

21. yüzyılın, dünyanın her yerinde değişik terör olaylarıyla, ayrımcılıklarla, tehlikeli ve klostrofobik bir yüzyıl olarak başladığını ifade eden Uzuner, “O yüzden, teknolojinin sınırında Atatürk Havalimanı özellikle seçtiğim yer. Klostrofobik bir ruh durumundayız çünkü. Bütün dünyada, sadece bizde değil” şeklinde konuştu.

Romanında İstanbul´un olmazsa olmazı olarak aşkın da bulunduğunu kaydeden Uzuner, “Belgin ve Ayhan adında iki karakterin, Belgin Doruk ve Ayhan Işık´a gönderme yaparak, o filmlerin bağlayıcı, bütünleyici özelliklerinden ötürü seçtiğim iki karakterin de bir çeşit imkansız aşkı var” diye konuştu

Kitabı okuyanların yorumları ise şöyle….

“Buket Uzuner’in kalitesini zaten çok beğenirim ama bu kitapta ayrı bir tat buldum.. tavsiye ederim..
İlle de İstanbullu olmak,burda yaşamak gerekmez kendinizden bişeyler bulmak için… Alıp okuyun derim ben. Son derece akıcı,modern..”

“İstanbullular istanbul’da yaşayanların okuması gereken bir kitap. bu şehirde milyonlarca insan hep beraber yaşıyoruz hepimizin öz kültürleri, geldiğimiz yerler, yetiştirilme tarzlarımız apayrı hepimiz ayrı ruh dünyaları içinde yaşıyoruz ve bu koca şehrin karmaşasında boğuşuyoruz hayatı paylaşıyoruz. tüm bunları düşünerek merakla okuyor insan. gerçekten çok iyi bir anlatım olmuş ama baştan söyleyeyim iç konuşma tarzı çok kullanılmış bundan hoşlanmıyorsanız beğenmeyebilirsiniz.”

“İstanbul aşığı olarak daha ismiyle vurmustu bu kitap beni. karakterler arasindaki baglanti cok iyi yapilmis.cok begendim fakat son 70 – 80 sayfada cok fazla yayildigini dusunuyorum. son sayfalar kitaba ilk basladigim anlardaki heyecani ve meraki dibe vurdurdu.
son not:en iyi son hakettigi sekilde tijen derya icin oldu kibirli sey nolucak…keske erol ergunsoyda yaninda olup ayni kaderden sebeplenseydi.”

Romanın karakterleri ise;

Tuvalet temizlik işçisi varoşlu Hasret Sefertaş, pasaport polisi şoven Üzeyir Seferihisar, taksi şoförü İstanbullu Kürt Hamo Türk, Duty Free müdürü İstanbullu laik Yahudi Jak Sarfati, Moskova’dan dönen liberal işadamı Mehmet Emin Entek, onun genç sevgilisi ve asistanı Tijen Derya, türban yasağı nedeniyle Amerika’da üniversite eğitimi almaya giden türbanlı Aleynâ Gülsefer, Cannes’da bir festivale giden ünlü sinema yazarı İstanbullu Levanten Anna Maria Vernier, Fransa’da okuyan kızını ziyaretten dönen Fransızca öğretmeni İstanbullu Ermeni Ayda Seferyan, yurtdışında yaşayan kızı ve torununu ziyaretten yaşadığı Büyükada’ya dönen emekli tarih öğretmeni Kemalist Ulviye Yeniçağ, Barcelona’daki bir mimarlık konferansında Türkiye’yi temsil eden İstanbullu aktivist, ünlü mimar Erol Argunsoy, onun genç sevgilisi havalimanı barmeni İ. Baturcan Uzunçay, Atina’ya göçmüş akrabalarını ziyarete giden Boğaziçi Üniversitesi çevre bilimci İstanbullu Rum Prof. Yannis Seferis, San Francisco’daki ailesini ziyarete giden İstanbullu turizmci Susan Constance Berlin’den tatile gelen Alevî işçi Sabriye Bektaş ve Belgin’i karşılamaya gelen dadısı, dert ortağı, eski besleme İstanbullu Kete…

2007 basımlı olan romanın çizgi romanı da çıktı. Resimli romanın fotoğraları için Fotoğrafçı Gürkan Küçüker’in blogunda bulabilirsiniz.

Leave A Response

*